Hofjazzband

een lekkere jazz/dixielandband uit de Hof van Twente

Info

De jazzmuziek is in de eerste decennia van de twintigste eeuw ontstaan in New Orleans, smeltkroes van velerlei culturen. In Storyville, de havenbuurt, viert het rosse leven hoogtij door onder andere de Amerikaanse vloot die daar een basis heeft. In 1916 raakt Amerika bij de Eerste Wereldoorlog betrokken en Storyville wordt gesloten; de muzikanten trekken weg en in Chicago ontwikkelt de jazzmuziek zich verder.

Zwarte muzikanten en creolen zijn het meest aansprekend, zoals Ferdinand La Menthe, beter bekend als Jellyroll Morton (“I invented Jazz”), King Oliver, Louis Armstrong, Johnny Dodds, … Blanke muzikanten nemen hun speelwijze over en vormen de “Original Dixieland Jazzband” met onder andere Nick La Rocca en Paul Mares. De dixielandmuziek ontleent daaraan zijn naam; op geen enkele landkaart zult u Dixieland vinden. De Hofjazzband heeft op haar repertoire vele hits uit die tijd als basis. Henk Bergevoet (bandleider) en later Jan Nossin arrangeren veel nummers voor de blazerssectie (trompet, klarinet, trombone en sax) en voor de ritmesectie (piano, banjo/gitaar, contrabas en drums). De Hofjazzband hoopt die tijd van weleer met haar muziek te doen herleven.

De Hofjazzband dankt haar bestaan aan het harmonieorkest Apollo in Goor dat in haar bijna honderdjarig bestaan een keur aan professionele musici en bands heeft voortgebracht. De Hoffjazzband is sinds enkele jaren verzelfstandigd.


Een greep uit ons repertoire…